הפתעה באתונה – מסלול והמלצות

טיול זוגי חורפי באתונה

"איך עוד לא היית באתונה"? שאלו אותי לא פעם. "את שמתרוצצת, נוסעת והיית כבר בחצי עולם". דווקא בגלל שאתונה קרובה ונגישה ויתרתי עליה. משכו אותי יעדים רחוקים, אקזוטיים וכאלה שיפתיעו בתרבות ובסגנון חיים שונה. אתונה לא הייתה ברשימת הנחשקים ובכל פעם שבדקנו יעד לנסיעה היא נדחקה הצידה.

אז מה השתנה? אחת ממסקנות הקורונה שלי (זוכרים שהייתה מגיפה כזו?) היא לרוץ עם חלומות ולא להמתין, אבל גם לבדוק את מה שנמצא מתחת לאף. במשבצת הזו נכנסה אתונה. החורף נתנו לה סיכוי ואיזו הפתעה!! מצאנו עיר נעימה, כיפית ומשדרת נינוחות. מלאה באתרים היסטוריים אבל גם מתחדשת, שמחה ובועטת עם סצנת טברנות ואומנות רחוב מפותחת. בואו תראו.

מבט על אתונה

מנהלות הטיול

נסענו לחגוג יום הולדת עגול לבן הזוג. התארחנו בבית מלון נהדר ברחוב שקט וצדדי במרכז התיירותי. המיקום אפשר לנו להגיע כמעט לכל מקום ברגל. טיילנו בעיר במשך חמישה ימים בקצב נינוח ומבלי לצאת ממנה ולו פעם אחת.

טיסה

טסנו לאתונה עם חברת WIZZ. הטיסה נקנתה במבצע BLACK FRIDAY כחודשיים לפני המועד בעלות של 100 דולר לנוסע, כולל מזוודה אחת גדולה לשנינו. יצאנו ביום חמישי וחזרנו ביום שלישי. שעות הטיסה היו נוחות ללא קימה מעצבנת באמצע הלילה. לאתונה אפשר להגיע עם חברות תעופה נוספות רבות, ואין כיף מלהתחיל או לסיים חופשה בטיסה קצרה בת שעה וחצי.

מלון

לנו חמישה לילות במלון אלקטרה פאלאס.

הפעם רציתי מלון מפנק במיקום מרכזי ושקט, כזה שיאפשר לנו גישה קלה ונוחה לאזורים התיירותיים ברגל. אחרי בדיקה מעמיקה באתרים השונים נבחר מלון אלקטרה פאלאס. מלון חמישה כוכבים ותיק ששוכן בבניין יפה , ברחוב שקט על גבול רובע הפלקה. המיקום שלו מושלם. 4 דקות הליכה מכיכר סינטגמה, הכיכר הראשית. 2 דקות הליכה למדרחוב אדריאנוי. 10 דקות לאקרופוליס ורבע שעה לכיכר מונסטיראקי.

נוף ממרפסת הגג

במלון לובי יפה ורחב ידיים. ארוחת הבוקר מוגשת במסעדה בקומת הגג ממש מול האקרופוליס. שתי בריכות שחיה. האחת עונתית ופתוחה מול נוף האקרופוליס והאחרת מקורה ומחוממת בקומת הספא. הבריכה המחוממת הייתה שיקול בבחירת המלון לטיול חורף, ואכן נהנינו ממנה מספר פעמים בסיום יום טיול. החדרים ממוצעים בגדלם ומרוהטים בריהוט נוח אך בסגנון מעט כבד. לחדר שלנו הייתה מרפסת שהשקיפה לאקרופוליס. השירות במלון מצוין וכל בקשה שלנו נענתה מיד ובחיוב, כולל הפתעה קטנה לבן הזוג שחגג יום הולדת וצ'ק אאוט מאוחר. היינו מרוצים ואני ממליצה בחום. לרשת אלקטרה מלונות נוספים באתונה. כולם במרכז התיירותי וחוות הדעת עליהם מצוינות.

חדר – יש גם מרפסת

מעדיפים מלון אחר? למלונות באתונה לחצו כאן

הסעה

שדה התעופה של אתונה ממוקם כ 40 דקות נסיעה ממרכז העיר. אפשר להגיע למרכז בקלות באוטובוס מספר 95X שמגיע לכיכר סינטגמה (עלות 6 יורו לנוסע), באמצעות המטרו, במונית או בהסעה מוזמנת. היות ונחתנו בשעת ערב העדפתי להזמין הסעה.

את ההזמנה עשיתי באתר של ATHENS AIRPORT TAXI. התעריף אחיד- 40 יורו לנסיעה מהשדה לעיר. הנהג חיכה לנו בשדה עם שלט והיה נעים ונחמד גם כשהטיסה שלנו התאחרה ביותר משעה. נעזרנו בשרות שלהם גם בטיסת החזור. אין צורך בתשלום מראש. אפשר לשלם לנהג בהגעה. הרכבים חדישים ונקיים, הנהגים אמינים ודייקנים. החוויה טובה ואני ממליצה.

בעיר הלכנו הרבה ברגל. מספר פעמים נעזרנו במוניות כדי להגיע לשכונות מרוחקות. המוניות באתונה זולות יחסית, זמינות מאד ואין צורך להזמין מראש. מומלץ לבקש הפעלת מונה. בתוך העיר לא שילמנו יותר מ 10 יורו. באתונה יש שרות הובר פעיל אבל לא יצא לנו לבדוק אותו.

סמטה מטופחת באתונה – יש שינוי
חיילים של יום ראשון

איפה היינו ומה עשינותקציר לממהרים

יום 1 – חמישי

הגעה מאוחרת למלון – מזג אוויר גשום וקריר.

הרמת כוסית ליום ההולדת במרפסת החדר מול נוף האקרופוליס. אם היינו מגיעים קודם היינו יוצאים לאחת הטברנות הקרובות.

יום 2 – שישי

בוקר– ממליצה לפתוח ביקור באתונה בסיור הכרות מודרך בעיר. לא הסתדר בתאריך שלנו, לכן עשינו סיור עצמאי. ביקור במוזיאון האקרופוליס ובאתר האקרופוליס.

אחר הצהריים – פלאקה, מדרחוב אדריאנוי, שכונת אנפיוטיקה. סיום בטברנה על מדרגות הפלאקה Geros tou Moria.

ערב- בריכה מחוממת וסאונה בספא המלון.

היתה הזמנה לערב לטברנה קלימטריה – ויתרנו. העייפות הכריעה.

יום 3 -שבת

בוקרסיור הכרות מודרך עם חברת קולון טורס. כיכר סינטגמה, הקתדרלה, מדרחוב ארמו, טקס החלפת המשמר בפרלמנט, תחנת המטרו עם המוזיאון הארכאולוגי, סיור בגנים הלאומיים, שער אדריאנוס, שרידי האגורה, סיום בכיכר מונסטיראקי.

אחר הצהריים שוק הפשפשים וסביבתו כולל מעט קניות, Ellyz Cafe (מבחוץ), חנות הממתקים הנס וגרטל, ליטל קוק (מבחוץ), כיכר איירון ושכונת פסירי, טברנה נהדרת בכיכר מונסטיראקי O Thanasis.

ערב– בריכה מחוממת וסאונה בספא המלון.

יום 4- ראשון

בוקר – טקס יום ראשון של החלפת המשמר ברחבת החייל האלמוני, טיול נינוח עד שוק הפשפשים (סבוב חוזר).

צהרים – טברנת צהרים עם הופעה – טברנת 1002 בשכונת פסירי.

אחר הצהריים – לוקומודס בסמטה ממדרחוב ארמו, שכונת קולונקי ועליה ברכבל לגבעת הזאבים.

ערב– ארוחת ערב במסעדת המלון מול האקרופוליס המואר.

יום 5 – שני

בוקר – ביקור במרכז התרבות סטברוס ניארכוס. אל תחמיצו את הספרייה הנהדרת, מזרקות מזמרות ותצפית מהגג.

צהרים – טברנה O Thanasis. אהבנו אז חזרנו בפעם השנייה.

אחר הצהריים – סיור גרפיטי של קולון טורס בשכונת אקסרכיה. מעולה ומומלץ.

ערב– בריכה מחוממת במלון, סאונה ואריזות.

יום 6 – שלישי

מעט קניות וסיבוב אחרון במדרחוב ארמו

טיסת צהרים של חברת WIZZ

עצי הדר מקשטים את אתונה

היו מתוכננים וויתרנו – יציאה מהעיר לתעלת קורינתוס או פיראוס, טברנה קלימטריה, רופ טופ נוסף. יש בעיר מגוון מסעדות וברים על הגגות. הרגשנו שהרופ טופ של המלון שלנו מספק וזה מיותר לנו. מספר הצעות בהמשך.

ועכשיו בהרחבה – המסלול המפורט, חוויות וטיפים

פלאקה ואקרופוליס

את הביקור באתונה פתחנו באתר שהכי מזוהה עם העיר – האקרופוליס. לאן שלא תלכו באתונה, האקרופוליס ילווה אתכם מלמעלה. תזכורת לכך שאנו נמצאים בעיר הבירה העתיקה באירופה. אל האקרופוליס מגיעים בהליכה נינוחה לאורך מדרחוב אדריאנו. נינוחות תהיה שם מפתח בטיול הזה. היו לנו חמישה ימים והחלטנו שלא ממהרים לשום מקום. המדרחוב היפה והארוך נמצא בשכונת הפלאקה הציורית על בתיה הקטנים והעתיקים. בשעת בוקר הוא נעים, שקט ונקי מאד. החנויות נפתחות מאוחר והמדרחוב מתעורר לאטו. ההפתעה הראשונה שלנו שאתונה עיר נקיה מאד. נדיר שראינו פסולת מושלכת במרכז העיר.

חנות מזכרות במדרחוב אדריאנו

ברחוב אדריאנו בתים עתיקים. למעשה הבית העתיק ביותר באתונה נמצא פה. הבתים מטופחים וחלקם הגדול משופץ וצבוע. בחלק הרחוב שעובר ליד מגדל הרוחות בתי קפה נחמדים וגינה יפה. עוצרים לקפה נוסף של בוקר. משם קצרה הדרך למוזיאון האקרופוליס בו נתחיל.

הפלאקה משתפצת
מגדל הרוחות

מוזיאון האקרופוליס המרשים הוא אחד המוזיאונים הידועים והנחשבים בעולם. המוזיאון ממוקם במדרון הדרומי של האקרופוליס והוא נפתח לקהל ב 2009 אחרי שנים של בניה. המוזיאון מוקדש לממצאים ארכאולוגים שנמצאו בחפירות האקרופוליס מאז 1874. זהו מוזיאון גדול, בעל מבנה מרשים המשלב בטון וזכוכית. החצר שלו יושבת מעל חפירה ארכאולוגית שניתן לרדת אליה לסיור. חלונות ענק בקומה שלישית פונים אל הפרתנון מאפשרים תצפית נפלאה עליו.

קומת הכניסה נקראת "הגלריה של מדרונות האקרופוליס" ומוצגים בה ממצאים מחפירות במורדות ההר. החלל של הקומה גדול וגבוה ויש בה מדרגות מרשימות. העלייה בהן, כך קראתי מרמזת על התקדמות ממורדות האקרופוליס אל ראש ההר. יש כאן בעיקר כלי חרס.

מוזיאון האקרופוליס

בקומה השנייה פסלים רבים. פסלי אדם ובעלי חיים. אל תחמיצו את פסלי הנשים הקריאטידות. קָרְיָאטִידָה היא עמוד מפוסל בדמות אישה הנושאת חלק ממבנה או תומכת בו. הפסלים מקוריים והועברו הנה ממקדש ארכתאון שבאקרופוליס כדי להגן עליהם. במקדש עצמו הוצבו העתקים של הפסלים. במקור היו שישה עמודים. במוזיאון נמצאים חמישה ואת השישי תמצאו במוזיאון הבריטי בלונדון. אוסף הקריאטידות הוא לדעתי החלק המרשים ביותר במוזיאון, מיד אחרי גלריית הפרתנון.

קריאטידות במוזיאון האקרופוליס

הקומה השלישית נקראת "גלריית הפרתנון". הקומה מעוצבת במקביל לפרתנון שעל הגבעה ממול. הקירות עשויים זכוכית והנוף מרהיב. בקומה הזו תמצאו ממצאים שהובאו הנה מהפרתנון וגם דגם מוצלח שלו. מרשים ביותר.

מבט לפרתנון מגלריית המוזיאון

לדעתי כדאי להתחיל את הביקור במוזיאון ואח"כ לעלות אל האקרופוליס עצמו. המוזיאון נותן הבנה טובה יותר של מה שמצפה בהר. אם אינכם אנשי מוזיאונים דלגו ישר אל הקומה השנייה. מחיר הכניסה 10 יורו למבוגר. קנינו כרטיסים במקום. בחורף לא היו תורים. אפשר גם לקנות אונליין.

המחשה במוזיאון

מהמוזיאון הליכה קצרצרה דרך טיילת דיוניסוס אל הכניסה לאקרופוליס. הכניסה לאקרופוליס בתשלום וכאן דווקא השתרך תור ארוך לפני הקופות. קניתי במקום כרטיסי אונליין באמצעות מכשיר הטלפון הנייד ונכנסנו ללא המתנה. הכניסה בחורף בעלות 10 יורו. בשאר ימות השנה הכניסה עולה 20 יורו לאדם או 30 יורו בכרטיס משולב הכולל כל האתרים הארכאולוגים בעיר.

אי אפשר שלא להתפעל ממה שרואים על האקרופוליס. המקום מרשים ומעורר התפעמות גם אצל מי שאינו חובב ארכאולוגיה. מרגישים חלק מהיסטוריה ארוכה ומפוארת. לא סתם מיקמו את אקרופוליס במעלה ההר. משהו שם למעלה גורם להתרוממות רוח. כאן היו המקדשים והמבנים העיקרים של העיר העתיקה של אתונה. בניית האקרופוליס במעלה הגבעה הייתה מסיבה אסטרטגית, יעד מבוצר שקשה להגיע אליו אבל גם מיקום שאליו נושאים עיניים. משאת לב ונפש של פשוטי העם.

פרתנון במלוא הדרו -עשינו לו בוק
תיירים מתלהבים על האקרופוליס

האקרופוליס תפקד כמקום למוסדות שלטון ופולחן ומרבית המבנים מתוארכים למאה החמישית לפנה"ס, תקופת פריקלס שבנה את רוב המבנים שעל ההר. המבנים נשארו שלמים עד המאה ה 17 לערך, בתקופה העות'מנית. במאה ה-19 נבזזו פסלים יוונים ונלקחו למשמורת קבע באנגליה. משנת 1975 היוונים משקמים את ההר ומנסים לשמר, לשקם ולהחזיר האוצרות לביתם.

המקום כה מרשים שאפילו המאמץ הכרוך בטיפוס נשכח מאתנו חיש מהר. התרשמנו מאד מהפרופילאה- שער הכניסה של האקרופוליס, מהתיאטרון הגדול שנבנה לכבוד דיוניסוס עם הנוף הנפלא הנשקף ממנו.

נפלא! אמפיתיאטרון דיוניסוס

מקדש ארכאתוס עם פסלי הקריאטידות הנפלאות שראינו קודם במוזיאון, מרשים ביותר וכמובן הפרתנון. הפרתנון שנבנה לכבוד האלה אתנה והיה גם בית האוצר, כה מזוהה עם המקום שרבים מכנים אותו בטעות אקרופוליס. באתר יש מבנים נוספים אבל אלה העיקריים והמעניינים לטעמי.

משובב נפש. מקדש ארכאתוס

יורדים מהאקרופוליס דרך שכונת אנפיוטיקה. סמטאות צרות, מדרגות גבוהות ובתים מסוידים לבן עם נגיעות צבע. כמו כפר קטן וציורי באמצע העיר. המתיישבים הראשונים הגיעו לכאן מהאי ANFI במאה ה19. בשכונה הזו אין שמות לרחובות וקצת הסתבכנו למצוא אותה. היא סמוכה לרחוב Stratonos. סיבוב קצר וממשיכים מכאן אל תוך הפלאקה.

שכונת הפלאקה היא אולי השכונה המפורסמת והעתיקה ביותר של אתונה. יש בה סמטאות ציוריות וחנויות קטנות ויפות. חלק מהבתים ישנים ומתפוררים, אבל רבים כבר עברו שיפוץ וניכר שיש השקעה וטיפוח. המלון שלנו נמצא בשוליים של הפלאקה ובמהלך חמשת הימים שלנו בעיר עברנו בה לא מעט. התחלנו מאזור המדרגות. אומרים שהמדרגות והמסעדות שעליהן הן אתר חובה, אז יצאנו לבדוק על מה המהומה. אם כן, זה אזור מאד נחמד, מטופח, אפילו יפה. לא הכי נוח לסעוד בשולחנות קטנים על המדרגות. ניסינו פעם אחת בטברנה Geros tou Moria. שני נגנים שישבו במרפסת נגנו, שרו והנעימו את זמננו. חוויה נחמדה אבל הקור הכריע ובפעמים הבאות העדפנו לאכול בפנים. בכל זאת ינואר. אזור המדרגות נמצא סביב הכתובת Mnisikleous 22 או פשוט לכו אחרי נחיל התיירים. זהו אחד החלקים המתויירים ביותר בעיר.


חזרנו דרך סמטאות הפאלקה אל מדרחוב אדריאנו. המדרחוב מאד מטופח וממש נחמד להתהלך בו. הוא לא עמוס ולא צפוף, נקי ומטופח. ברחוב אדריאנו הארוך ישנם כמה מוסדות "אייקונים" עתיקים וגם אינסטגרמים וחדשים. רוצה להזכיר את הבית העתיק באתונה ששוכן באדריאנו מספר 96. בית של משפחה אמידה מתקופת השלטון העות'מני באתונה. הבית היה סגור ולא נכנסנו. בהמשך הרחוב מתפצל ונפגש עם הפורום הרומי. חלק מהאתרים הארכאולוגים בתשלום. אנחנו הסתפקנו במבט מבחוץ על מגדל הרוחות היפה שהזכרתי למעלה. מגדל מתומן ששימש כמצפן או שעון. חלפנו על פניו מספר פעמים בדרכנו למלון.

רחוב אדריאנו ממשיך לכוון האגורה ושוק הפשפשים. בקטע הזה טיילנו ביום הבא.

כיכר מונסטיראקי, שוק פשפשים והאגורה

שכונת הפלאקה נמתחת עד לכיכר מונסטיראקי. הכיכר שלעולם לא הולכת לישון ובאופן אישי שמחנו ללון במקום אחר. בכיכר קבוצות בני נוער ובליינים. בתי קפה, טברנות, חנויות ובתי מלון משקיפים על הכיכר. במרכזה נערכות הופעות מאולתרות, שוות יותר או פחות. המוזיקה תמיד מתנגנת, שמח ורועש. באופן אישי לא מאד התלהבתי. אהבתי יותר את האזורים השקטים של העיר.

הגעתם לכיכר? אל תחמיצו את הקבב הטוב ביותר באתונה בטברנה O Thanasis. היה כל כך מוצלח שחזרנו פעמיים. מוזיקה מתנגנת, האוכל טעים וזול והשרות מהיר. זה לא מקום מפואר. תמצאו מפות פלסטיק על השולחנות. זו טברנה עממית משפחתית שגם מקומיים אוכלים בה וזה אומר הכול.

הנה סרטון קטן מהטברנה שהעלתי לאינסטגרם שלי

כיכר מונסטיראקי היא נקודת ההתחלה לביקור בשוק הגדול של אתונה. השוק פועל בכל ימות השבוע אבל בימי ראשון הוא נרחב וכולל שוק פשפשים מאולתר. על דוכנים ועל הרצפה פורשים תושבי אתונה את מרכולתם. חפצים יד שניה, חפצי נוי, גרוטאות, בגדים ומוצרי טקסטיל ישנים וחדשים. הכול מכל. מסביב ישנן כמובן גם חנויות שפתוחות באופן קבוע בהן ניתן למצוא חפצים עתיקים יפים מאד.

שוק פשפשים

הידעתם? תושבי אתונה קוראים לשוק – יסורום – yussuroum וזאת על שם משפחת ישורון, משפחה יהודית אשר יסדה את השוק בסוף המאה ה19.

באזור השוק אפשר למצוא את מוזיאון האשליות. לא נכנסנו אבל זו יכולה להיות אטרקציה חביבה לילדים. ילדים יאהבו גם את חנות הממתקים הנס וגרטל. אני נכנסתי רק לצלם ולהסתחרר מהצבעים.

הנס וגרטל

אוהבים בתי קפה אינסטגרמים? אם כן אז גם Ellyz Cafe הוורוד הוא המקום בשבילכם.

קפה אליז

אזור השוק של אתונה פוגש את האגורה – האגורה הייתה מרכז אתונה הקדומה. כאן היו מבני ציבור ומקדשים לאלים. היום זה אתר ארכיאולוגי מגודר ומשוחזר למחצה. כאן תמצאו את שרידי מקדש הפיסטוס, הספרייה של אדריאנוס והסטואה של אתונה. הסטואה הייתה מרכז הקניות של ימים והיו בה חנויות רבות. היות והספיקה לנו מנת הארכאולוגיה ביום הקודם, ויתרנו על כניסה לאתר והסתפקנו בהצצה קלה מבעד לגדרות. הכניסה עולה 10 יורו לאדם או 30 יורו לכל האתרים הארכאולוגים בעיר.

שרידי האגורה

שכונת פסירי

כיכר מונסטיראקי והשוק גובלים בשכונת פסירי וקל ומתבקש לבקר בהם ביום אחד. פסירי הייתה ועודנה במובן מסוים, שכונה מחוספסת של מעמד הפועלים. המילה היוונית psyri, פירושה בורסקאות – עיבוד עורות. השכונה קיבלה את השם מעסקי עיבוד העורות שהיו נפוצים פה בעבר. בשנים האחרונות השכונה הופכת לאזור טרנדי של בתי קפה, בילויים וסצנת אמנות רחוב מפותחת. היא הזכירה לי במקצת את שכונת פלורנטין שלנו. זו עדיין לא שכונה מצוחצחת. בשעות היום תמצאו כאן סוחרים קטנים ובתי עסק למלאכות שונות. חלק מהבתים מתפוררים וגרפיטי מקשט את הקירות. אבל בד בבד נפתחים כאן מקומות אירוח, מסעדות, טברנות ואת הגרפיטי הבועט מחליפות עבודות אמנות רחוב מוזמנות שמקשטות את השכונה והופכות אותה אסתטית וצבעונית.

ממליצה לכם לקרוא את הפוסט היפה על פסירי שכתבה חברתי זיוה רענן מהבלוג שמתי לב. תמצאו בו הרבה מידע על השכונה והצעה למסלול טיול מסודר. אנחנו הגענו מכיכר מונסטיראקי. חצינו את רחוב ארמו הסואן והמשכנו צפונה עם רחוב Karaiskaki עד לכיכר איירון בלב השכונה. רוצה לציין שני מקומות ברחוב זה שהוא באופן כללי רחוב מסחרי די כעור. הטברנה המוצלחת 1002 והמסעדה/בית הקפה המקושקש ליטל קוק. ילדים ודאי יתלהבו מהקישוטים המוגזמים והכרכרה הרתומה לסוסים שמקשטת את החזית. אנחנו ויתרנו.

טברנה 1002 – הלכנו למופע הצהריים שמתקיים כאן בכל יום ראשון בשעה 14.30. מופע בסגנון הרמבטיקו. זהו סגנון מוזיקה יווני עירוני שקם ממוזיקת מחאה. סגנון יותר שקט ומעמיק. המוזיקה אינה עליזה ואין כאן ריקודים וגם לא השלכת פרחים או צלחות. שלושה נגנים וזמרת מופלאה אחת שהנעימו את זמננו. המקום מומלץ לטעמי וגם האוכל היה נחמד. בחלק מהערבים מופיעים כאן הרכבים אחרים.

בטברנה 1002

עלות – 5 יורו לאדם כניסה ובנוסף מה שתזמינו מהתפריט. אין חובת הזמנת מינימום.

בכיכר איירון מקדם פנינו גרפיטי ענק

גרפיטי בכיכר איירון

פינה בפסירי

בתי קפה נחמדים סביב הכיכר. בוטיקים וגלריות בסמטאות המטופחות שמסביב. בפסירי ישנם ציורי קיר רבים ויפים. הנה אחד שאהבתי במיוחד.

אמנות רחוב בפסירי

סינטגמה, הגנים הלאומיים, טקס החלפת המשמר ורחוב ארמו

כיכר סינטגמה

כיכר סינטגמה היא אולי הכיכר המזוהה ביותר עם אתונה ואין תייר שלא עובר בה לפחות פעם אחת, אם בהגעה, בדרך למטרו או כדי לצפות בהחלפת המשמר הנשיאותי מול רחבת קבר החייל האלמוני. זו כיכר גדולה ומרובעת ובמרכזה מזרקה. ממליצה לבקר בתחנת המטרו סינטגמה גם אם אינכם מתכוונים לנסוע לשום מקום. בתחנה יש תצוגה מוזיאונית מעניינת של ממצאים ארכיאולוגים שנתגלו במהלך חפירתה. בתוך ארונות זכוכית גדולים סדרו כדים, צלחות וכלים אחרים. תוכלו לראות חלקים מאמת מים עתיקה, רצפת פסיפס, ארונות קבורה ועוד.

מוזיאון בתחנת המטרו

אני מניחה שלא תפספסו את טקס החלפת המשמר ברחבת קבר החייל האלמוני מול בית הפרלמנט. טקס קטן נערך בכל שעה עגולה. שני השומרים שעומדים ליד האנדרטה מוחלפים בשניים אחרים. הטקס נחמד. התלבושת מיוחדת עם נעלי הפונפון ותנועות החיילים נראות כמו תנועות ריקוד בהילוך איטי. "אגם הברבורים" כינינו אותם בחיבה.

חיילים ביום חול

אם אתם נמצאים באתונה ביום ראשון אל תפספסו את הטקס הגדול שנערך כאן בשעה 10.45. גם הפעם מדובר בהחלפת המשמר, אך הטקס מלווה בתזמורת גדולה ובעשרות חיילים. כולם בתלבושת המסורתית. מאד נחמד. כל קטע הרחוב מול הפרלמנט נסגר לקראת הטקס. אם אתם רוצים לתפוס מקום טוב בשורה הראשונה הגיעו כבר בעשר וחצי.

הרכב מלא ביום ראשון

אחרי הטקס כדאי להציץ בגנים הלאומיים הסמוכים לכיכר. הגנים הם אחת הראות הירוקות הבודדות בעיר. הגנים שנקראים גם גני זאפיון הוקמו במאה ה 19 על ידי המלכה אמליה והצמחים הובאו אליהם מכל העולם. אהבתי שהגנים לא עשויים מדי ויש בהם עצי הדרים יפים. בגן יש בריכות מים נחמדות עם צבים, גן בוטני, היכל כנסים מרשים ואזור עתיקות בו נמצא מקדש זאוס ושער אדריאנוס שמוביל אותנו אל אזור הפלאקה.

הגנים המלכותיים

הידעתם? הגנים נקראו בעבר "הגנים המלכותיים של יוון" משום שבתחילה רק בני משפחת המלוכה הורשו לבקר בהם. הם נפתחו לציבור הרחב רק בשנת 1923.

בריכת נוי בגנים המלכותיים

מכיכר סינטגמה יוצא רחוב ארמו. רחוב ארוך שמוביל לכיכר מונסטיראקי. הרחוב האהוב על הישראלים ורבים בוחרים ללון בו או ברחוב מטרופוליס המקביל אליו. אנחנו כאמור העדפנו קצת רחוק יותר מההמולה.

בחלקו הראשון הקרוב לכיכר, הוא מדרחוב ואחר כך הופך לרחוב מסחרי. מחפשים קניות בלי לצאת מהעיר? זה המקום וכאן תמצאו את כל הרשתות. באמצע הרחוב כנסיה יפה קטנה ועתיקה בשם פנגיה קפניקראה. כנסיה ביזנטית שנבנתה בשנת 1050 לערך. המדרחוב נבנה סביב הכנסייה העתיקה והיא שקועה מעט במפלס נמוך מהרחוב.

פנגיה קפניקראה

אם כבר כנסיות, כדאי להזכיר את הקתדרלה הגדולה Metropolitan Church of Athens. הקתדרלה נמצאת ברחוב מטרופוליס המקביל לארמו. כאן מתקיימים טקסים חשובים, חתונות ולוויות. בדיוק כשהגענו התארגנו פה לטקס אשכבה. הקתדרלה היפה נראית שונה בכל אחד מהצדדים שלה. בחזית כיכר גדולה. בצדה השני של הכיכר פסלו של הארכיבישוף דמשקינוס.


הארכיבישוף דמשקינוס היה חסיד אומות עולם שהנפיק ליהודי יוון תעודות מזויפות בתקופת השואה ועזר בהברחתם והצלתם. את כל זה סיפרה לנו נלי, המדריכה של קולון טורס בסיור ההכרות שהזכרתי למעלה. נלי היא יהודייה ממוצא יווני, דוברת עברית, מכירה היטב את המנהגים וההיסטוריה היוונית והסיור איתה מומלץ מאד.

בחזרה לרחוב ארמו. במחצית הדרך בין כיכר סינטגמה לכיכר מונסטיראקי, ממליצה לפנות ימינה ברחוב Aiolou 21 אל חנות הלוקומודס LUKUMADES. סופגניות יווניות קטנות ומטוגנות במגוון טעמים. אנחנו הלכנו על הקלאסיות עם דבש וקינמון. מעדן. מנה אחת תספיק לשניים. לא לפספס. לצערי לא צילמתי. "נטרפו" בשקיקה.

תצפיות

באתונה יש מספר נקודות תצפית טובות ויפות. את האקרופוליס כבר הזכרתי. הנוף ממנו משגע. גם ממוזיאון האקרופוליס נשקף נוף יפה.

ממול האקרופוליס גבעת פילופאפוס Filopappou. אנו לא טיפסנו עליה אבל גם ממנה תזכו לנוף פנורמי של העיר.

אנחנו בחרנו לעלות אל גבעת הזאבים – גבעת ליקאביטוס. גבעה בגובה 277 מטר והנקודה הגבוהה בעיר. מכאן תוכלו לצפות בכל אזור אתונה רבתי ולעיתים אף באיים קרובים. הגבעה נמצאת בתוך שכונת קולונאקי שהיא אחת השכונות היפות והיוקרתיות בעיר.

גבעת ליקאביטוס – מבט מהאקרופוליס

אל הגבעה ניתן להגיע בשלוש דרכים. הראשונה, טיפוס רגלי בשביל סובב גבעה דרך שכונת קולונאקי. מאמץ לא פשוט ולא מתאים לכל אחד. השנייה באמצעות מונית או רכב פרטי. בדרך זו לא מגיעים ממש עד הפסגה, אלא למגרש חנייה ממנו יש עוד קטע הליכה קצר וטיפוס במדרגות.

מבט לנוף מלמעלה

הדרך השלישית בה עלינו היא באמצעות רכבל Lycabettus Cable Car. תחנת הרכבל ממוקמת בשכונת קולונאקי. הגענו לכאן במונית אך אפשר גם ברגל. קחו בחשבון שהשכונה יושבת על גבעה וגם פה כמה עליות לא פשוטות.

מסלול הנסיעה ברכבל עובר בתוך מנהרה חצובה בהר. הרכבל מגיעה ממש עד הפסגה. מחיר כרטיס הלוך ושוב 10 יורו לאדם. הרכבל פועל בכל יום בין השעות 9 בבוקר ועד 2.30 לפנות בוקר. המראה למעלה נפלא. כדאי להגיע לקראת השקיעה ולתפוס את העיר באור ובחושך. למעלה יש בית קפה קטן, כנסיה וכמו שכתבתי בעיקר נוף משגע. אפשר גם לשלב עליה ברכבל וירידה ברגל.

הנוף הנפלא למעלה


הידעתם? המיתולוגיה מספרת על האלה אתנה שרצתה כי ביתה על האקרופוליס יהיה כמה שיותר גבוה וקרוב לשמיים. יצאה אתנה בליל חורף סוער ונשאה עמה סלע ענק אותו התכוונה לשים על האקרופוליס, כדי שישמש בסיס לארמון. בדרכה פגשה ציפורים שחורות שבשרו לה בשורה רעה. אתנה נבהלה, שמטה את הסלע וכך נוצרה גבעת ליקאביטוס. ולמה זאבים? מספרים כי במקום נהגו להסתובב להקות זאבים.

מרכז סטברוס ניארכוס – Stavros Niarchos  

באחד הבקרים יצאנו ממרכז העיר אל שכונת קליתאה לביקור במרכז סטברוס ניארכוס.

הבנין מבחוץ

מבנה מרשים וגדול באזור מרינה פליסבוס Flisvos. המרכז התרבותי שכולל ספרייה נפלאה, אולם מופעים, פארק גדול עם בריכות מים, מרפסת תצפית, רחבת החלקה על הקרח ומופע מזרקות מנגנות, נחנך בשנת 2017. המבנה תוכנן על ידי הארכיטקט האיטלקי רנזו פיאנו במימון קרן סטברוס ניארכוס שהיה איל ספנות יווני עשיר. בניית המרכז ארכה 11 שנים בעלות של יותר מ 600 מיליון דולר. המבנה המרובע הגדול עשוי בטון וזכוכית ומתנשא לגובה של 8 קומות. הכניסה למקום חינם.

כאן בתעלת המים מופע מזרקות

בקומת הכניסה ספרייה יפיפייה בעיצוב ייחודי שתופסת את שלוש הקומות הראשונות. בספרייה הזו למעלה משלשה מיליון ספרים ורק בשבילה שווה להגיע.

הספרייה הנפלאה

הקומה השנייה של הספרייה מארחת תערוכות מתחלפות ובזמן הביקור שלנו הייתה תערוכת פורטרטים מעניינת. בקומה האחרונה יציאה למרפסת תצפית נהדרת המשקיפה לאקרופוליס בצדה האחד, ולמרינה בצדה השני. בכל חצי שעה תוכלו ליהנות ממופע מזרקות מנגנות בתעלות המים שלצד הבניין.

אחר כך יצאנו לסייר בגנים אבל בחורף הם היו עגמומיים משהו. נראה לי שכדאי לבקר בהם באביב ובקיץ. במרכז נערכים סיורים חינמיים בשלל שפות. ביום שביקרנו לא היה סיור באנגלית. בקיץ הצע הסיורים גדול יותר. המרכז פתוח בכל ימות השבוע עד השעה 22. אפשר לשלב ביקור במקום עם ביקור במרינה פליסבוס. בחורף היא הייתה מעט נטושה ותנועת האנשים דלילה.

המרינה

איך מגיעים? המרכז מפעיל שאטל חינמי. מיניבוס עם הלוגו SNFCC יוצא מכיכר סינטגמה פינת רחוב Ermou. אין במקום תחנה מסומנת (וחבל) ולקח לנו זמן למצוא את המיניבוס. שימו לב שבימי ראשון השאטל יוצא מתחנה אחרת בגלל סגירת האזור לצורך טקס החלפת המשמר. לוח זמנים מפורט בקישור הבא

גרפיטי בשכונת אקסרכיה

סיורי גרפיטי ואוכל פופולריים מאד באתונה וההיצע גדול. אנחנו השתתפנו בסיור גרפיטי של חברת קולון בשכונת אקסרכיה.

שכונת אקסרכיה הייתה ועודנה שכונה קשת יום. בעבר הלא רחוק נחשבה מעוז אנרכיסטי. בשכונה הזו התחוללו מאבקים חברתיים והפגנות אלימות. השכונה צבעונית וקירות הבתים, חלקם עדיין מתפוררים מכוסים גרפיטי חתרני וגם ציורי קיר מוזמנים. בשנים האחרונות השכונה עוברת תהליך ג'נטריפיקציה מואץ על ידי משקיעים שהבינו את ערך הנדל"ן. לתהליך הזה יש מתנגדים מבית למרות שהביא לשיפור מראה השכונה. בתי קפה נחמדים נפתחו, גינות מטופחות קמו והשכונה היום הרבה יותר נעימה ואסתטית מבעבר והופכת למקום בילוי.

מבלים בשכונה
גרפיטי מפעם

הסיור מרתק. שמענו על ההיסטוריה של השכונה, על המאבקים החברתיים שהתחוללו בה. למדנו על האמנים העיקריים שפועלים כאן ועל השינויים של השנים האחרונות. הסיור חינמי על בסיס טיפים והוא מומלץ מאד. הנה כמה תמונות מהמקום.

ציור מוזמן

הסיור בהרשמה מראש ויוצא מכיכר אומוניה. כיכר שהייתה בעבר מרכז פשיעה וסמים ועוברת שינוי גם היא. בתי מלון של רשת בראון הישראלית קמים כאן ונעשה ניסיון למשוך תיירים. בעיני היא עדיין מקום לא נעים במיוחד ושמחתי מאד על מקום הלינה שלנו באזור הפלאקה. אל הכיכר הגענו בהליכה רגלית לאורך רחוב ATHINAS. כאן תמצאו את בית העיריה של אתונה וכיכר יונים גדולה. הרחוב המסחרי הזה הוא רחוב פחות מצוחצח מרחובות המרכז התיירותי. תמצאו בו גם את שוק הבשר הגדול של העיר ובתי עסק שונים. אם אתם מחפשים לקנות מזוודות או תיקים בזול זה המקום ופה קונים מקומיים.

אוכלים ומבלים – כמה הצעות

מסעדות וטברנות

Klimataria טברנה עם מוזיקה חיה, מהידועות שיש באתונה. חובה להזמין מקום מראש. ההופעה החיה מתחילה מאוחר בערב בסביבות השעה 22.30. בחורף 23 ניתן היה להזמין מקו לשעת ההופעה רק באמצעות הטלפון. האתר אפשר הזמנת מקומות לשעות פחות מבוקשות. הטברנה בשכונת פסירי. יש מינימום הזמנה של 45 יורו והביקורות מעורבות. הזמנו מקום אבל העייפות הכריעה וויתרנו. אם תבקרו ספרו לי איך היה.

טברנה 1002 פרטתי למעלה

הבר ב 1002 רגע לפני שהתמלא

טברנה O Thanasisפרטתי למעלה.

טברנה קוטילי – טברנה פופולרית עם מוזיקה חיה. מתאים למי שמחפש מוזיקה יוונית קצבית ועממית. כולל זריקת פרחים. המלצה לבדוק היטב את החשבון.

AVOCADO מסעדה צמחונית/ טבעונית מומלצת קרוב לכיכר סינטגמה. פתוחה כל יום מ 12 – 22 . ימי ראשון 12-17. מקום מאד נחמד ו 3 דק' הליכה מהמלון שלנו.

GRILLHOUSE PSIRI– טברנה מומלצת וזולה עם זמרים בפסירי. יש ישיבה בחוץ. לא רחוק מכיכר איירון.

מסעדת Misafir – רחוב ארמו 93, קרוב לכיכר מונסטראקי. למסעדה יש גם roof garden נחמד. תפריט מגוון כולל מאפי טאבון, איטלקי, בשרי ועוד.

סופלקי של קוסטה– נחשב "הסופלקי הטוב באתונה" בכתובת Agia Irinis Square 2. דוכן קטן, תפריט מצומצם ותור ממתינים ארוך. זול וטעים. סגור בראשון.

כמה רופ טופ מומלצים-

  • מלון A for Athens – בר מסעדה שנמצא על הגג של בית מלון יוקרתי. מהחדרים של המלון ניתן לראות את האקרופוליס.
  • בר מסעדה MS Roof Garden – בר פתוח על גג הבניין שצמוד למלון הקודם. נעים, טעים ונוף מרשים ביותר.
  • בר קוקטיילים 360 מעלות – בר מסעדה עם מבחר רחב מאוד של קוקטיילים.

אתונה כיפית וקרובה. בטוחה שנשוב.

בלי עין…

ממשיכים לאחד האיים? ממליצה על טיול באי קורפו

עד הטיול הבא…

מוזמנים להירשם לבלוג ולקבל עדכונים על פוסטים חדשים ⬇️



6 Comments

  1. כבר יצא לי לקרוא פוסטים על אתונה המתחדשת, אבל את שכנעת סופית. אם אשוב אליה (גם אצלי היא נדחקת) איעזר בהמלצות הטובות והברורות שלך. יופי של חופשה. לפעמים – כל שצריך הוא יעד קרוב.

    Liked by 1 person

  2. נהניתי לקרוא ולהתגעגע לאתונה. יופי של טיול עשיתם. אני רושמת את ההמלצה על הסיורים. מי יודע, אולי יהיה פעם ביקור נוסף. שמחה שהייתם ב-1002. גם לי היא התאימה יותר מקלימטריה ומבחינת הסגנון המוזיקלי יותר מקוטילי.

    Liked by 1 person

    1. תודה ינינה. זה מה שאמר בן הזוג שהיה בעיר לפני שנים רבות וממש לא התלהב לחזור. בסוף חזר מרוצה מאד. עיר נעימה וכיפית עם תרבות עבר והווה

      אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s