יומיים בירושלים – מסלול טיול

הר הבית

48 שעות בירושלים – חופשה זוגית בקצב מואץ

לעדכונים והצעות לחופשה בירושלים בקיץ 22

בחודש אוגוסט בילינו יומיים אינטנסיביים, מעניינים ושמחים בירושלים. זן הדלתא של אוגוסט 2021 ואיום הבידוד בחזרה לארץ, גרמו לנו לוותר על חופשה בסנטוריני ולהמיר אותה במסע ישראלי. שלשה ימי טיול ברמת הגולן, עליהם אספר בקרוב ויומיים בירושלים. אז ביום קיץ הביל של סוף אוגוסט עלינו לבירה. לנו לילה אחד במלון עירוני נחמד וטיילנו כמעט בלי הפסקה. אנחנו גרים מרכז הארץ ובדרך כלל מגיעים לירושלים לטיולי יום. היה נחמד לבלות חופשה קצרה בעיר היפה ולהרגיש תיירים לרגע. מה עשינו? בואו תראו.

ירושלים הגדולה והיפה תמיד מחדשת ומרגשת. לפחות אותנו. נהנינו מאד לחזור למקומות מוכרים וגם לגלות חדשים. למרות שהיו לנו רק יומיים ראינו וחווינו המון. לא חובבי בטן גב אנו וטיילנו בקצב מואץ. הלכנו המון ברגל. יתכן והמסלול שאתאר לא יתאים למתקשים בהליכה או למעדיפים שיטוט נינוח.

בעיר העתיקה

מה היה לנו?

היום הראשון

את החופשה פתחנו בארוחת בוקר בקפה דרך הגפן בבית זית. בית קפה נהדר שמשלב בין חללי פנים וחוץ. יש לו גינה יפה ומוצלת, תפריט חמוד ושירות טוב. בעיני מוצלח מאד לעולים לירושלים או למטיילי הסביבה. יש להזמין מקומות מראש. בדקו בקפידה תו ירוק ואף השוו לתעודה מזהה. המקום כשר וסגור בשבת.

המשכנו לכוון ירושלים וחנינו בחניון קרתא. חניון גדול ונוח למטיילים בעיר העתיקה בשל קרבתו לשער יפו. החניון יקר ובסוף היום השארנו שם סכום נכבד. ניתן לחנות בחניון אלרוב- ממילא. התעריף היומי שלו נוח יותר. הוא היה מלא. סיבוב קצר במדרחוב ממילא. מדרחוב בניחוח חו"ל. מטופח ומקושט בפסלים ותמיד נחמד לטייל בו. אנו פונים דרך שער יפו לעיר העתיקה.

פיסול בממילא

בעיר העתיקה טיילנו מספר שעות בין אתרי שלוש הדתות. ברוב המקומות כבר טיילנו בעבר, לעיתים בסיורים מודרכים אבל תמיד נחמד שוב.
נכנסנו דרך שער יפו. מימין תראו את מגדל דוד – מגדל פצאל עם מופעי הלילה היפים, מגדל התצפית המרשים ופארק החבלים. במגדל הזה בקרתי יומיים אחר כך במסגרת סיור סליחות ואת החוויות המפורטות תוכלו לקרוא בדף הפייסבוק של עד הטיול הבא.

המשכנו דרך הסמטאות היפות של השוק הנוצרי ורחוב דוד. השוק הרבה יותר מאוורר ממה שאני זוכרת בימים טרום קורונה. הוא מקורה בחלקו ומוצל ונעים ללכת בו גם ביום חם. אם תפנו שמאלה אל רחוב הנוצרים היוצא מרחוב דוד, תוכלו לראות את המטריות של העיר העתיקה. זו הגרסה הקטנה של המטריות במדרחוב יואל משה סולומון, אליו נגיע בערב. ממשיכים לפי השילוט עד לרחבת הכותל.

מי שלא רוצה ללכת דרך השוק יכול להשתמש ברכבת הכותל שעושה סיבוב בעיר העתיקה בין שער יפו לכותל, ותביא אתכם אליו תמורת 30 שח למבוגר לשני צדדים או 20 שח לצד אחד. הסיבוב המלא אורך כ 30 דקות וכולל הדרכה קולית על האתרים שרואים בדרך. לא ניסיתי אבל זה נראה גימיק נחמד. תזהו אותה לפי הקרונות הצהובים.

רכבת הכותל

מגיעים לכותל המערבי. נוגעים באבנים העתיקות. מטמינים פתק למזל. שיהיה. בשעת בוקר של יום רביעי המקום לא עמוס במיוחד. מספר ימים אחר כך כשאחזור בלילה לסיור הסליחות, הרחבה תהיה כה מלאה שיהיה קשה להתקרב. איני דתיה אך מגיעה אל הכותל לפחות פעמיים בשנה והוא תמיד מרגש. בתוך רחבת התפילה יש לעטות מסכות נכון לסוף אוגוסט 2021.

רחבת הכותל

מכאן אנו פונים אל הכותל הקטן. זו הפעם הראשונה שאני מבקרת בו.

הכותל הקטן הוא קטע קטן מקיר התמך המערבי של הר הבית מתקופת בית שני, שגלוי ואינו מכוסה במבנים. הוא מצוי 175 מטרים צפונית לרחבת הכותל המערבי, ובצמוד לשער הברזל. הכותל הקטן נמצא קרוב לאמצע הכותל המערבי, והוא המקום השני מחוץ להר הבית עצמו מבחינת קרבתו לקודש הקודשים, בו יכולים יהודים להתפלל. ויקיפדיה

רחבת הכותל הקטן היא סמטה צרה ברוחב 4 מטר לערך. הכותל הקטן נמוך מהכותל המערבי. רובו מכוסה עפר ורק שתי שורות מאבני הבניה הגדולות המקוריות חשופות, לעומת 12 שורות בכותל המערבי. נהוג להתפלל כאן כל השנה ובחגים, וגם להטמין פתקים כמו בכותל המרבי. כמובן שגם פה הטמנו פתק. שיהיה.

רחבת הכותל הקטן

מסיבות היסטוריות המקום לא נמצא בפיקוח רב הכותל אלא בפיקוח המשטרה. המעבר דרך הרובע המוסלמי, והמקום נמצא קרוב מאד לבתי מגורים ברובע. למרות נוכחות שוטרי משמר הגבול, חייבת לציין שלא הרגשנו מאד בטוחים שם. אולי זה סובייקטיבי. הסתפקנו בביקור קצר ועזבנו את המקום.
הגעה– מרחבת הכותל המערבי (הגדול) יוצאים דרך מעבר מקורה המוביל לרחוב הגיא. המעבר נמצא בקיר הצפוני, בסמוך שירותים הציבוריים של רחבת הכותל והכניסה לשרשרת הדורות. תעברו דרך שער בדיקה ביטחונית ואתם ברובע המוסלמי.
אחרי 150 מ' לערך פונים ימינה לרחוב "שער הברזל" עד שאכן מגיעים לשער ברזל. לפני השער מצד שמאל תראו כניסה המובילה לרחבת הכותל הקטן. יש שילוט בדרך ונעזרנו בהכוונת חיילי משמר הגבול.

הכותל הקטן


לקראת השעה 13.30 אנחנו חוזרים לרחבת הכותל והפעם המטרה לעלות להר הבית. בהר הבית בקרנו לפני 25 שנים עם שני ילדים צעירים מאד בעגלה. אז היה מותר וכנראה שהיה בטוח. בזמנו ניתן היה להיכנס לתוך המבנים והחלל העצום של מסגד אל אקצא וכיפת הסלע הותירו בי רושם גדול. מאז נמנענו. האינתיפאדות השונות והמתיחות ביטחונית גרמו לוותר. בשנה האחרונה ראיתי שחברים עולים להר והפעם החלטנו לחזור ולבדוק אם המקום עדיין כה מרשים או שהזיכרון דהה.

מנהלות – הר הבית פתוח למבקרים ללא תשלום בימים ראשון עד חמישי (בשעון הקיץ שעות הכניסה הן 07:30-11:00 ו-13:30-14:30 ובשעון החורף שעות הכניסה הן 07:00-10:30 ו-12:30-13:30).
שישי שבת סגור. יש להגיע לשער ברזל קטן שנמצא מימין לכניסה לכותל מכוון שער האשפות. השער נפתח כמה דקות לפני הזמן המיועד.


יש להגיע בלבוש צנוע. אפשר גם לקבל שם תלבושת לכסוי. הסיור למעלה עצמאי. אי אפשר להיכנס לתוך המבנים ולא יכולנו להציץ שוב אל פנים כיפת הסלע. אם אתם רוצים אפשר לקחת מדריך מקומי להסבר. גם עם המדריכים לא נכנסים למבנים. ההסבר מבחוץ. לא ניסינו ולא יודעת עלויות. ניתן להוריד עלון הסבר לסיור עצמאי. יש נוכחות של הרבה שוטרים והמקום מרגיש בטוח.


אחרי הביקור חוזרים דרך רחוב דוד והשוק והפעם פונים לאכסניה האוסטרית או בשם אחר ההוספיס האוסטרי. כבר שעת צהריים, חם מאד ואנחנו רוצים לשבת בגינה היפה ולאכול שטרודל. ככה המליצו לנו. זהו בית הארחה לצליינים שנמצא בפינת ויה דולורוזה ורחוב הגיא ברובע המוסלמי. המבנה מהמאה ה 19 שופץ מספר פעמים ומשמש עד היום בית הארחה.

ההוספיס האוסטרי מבחוץ

חללי הפנים של הבניין יפים. המבואה מרשימה וגם חלל הכנסייה. יש לו גינה מטופחת ומוצלת ובית קפה שמגיש ארוחות קלות בכל ימות השבוע, כולל שבת. אנחנו אחרי ארוחת בוקר גדולה, אז לא בדקנו את השניצל אבל השטרודל עם תוספת הגלידה והקפה הקר היו נחמדים מאד.

גינת ההוספיס האוסטרי
בית הקפה

אחר כך עולים במעלית לתצפית יפה מהגג. התצפית בתשלום קטן. 5 שקלים אם איני טועה. הנוף לעיר העתיקה משגע.

אוסטריה זה כאן

כבר הלכנו לא מעט והיום מאד חם, אז כדי להדגיש את מסע הייסורים אנחנו עולים בוויה דולורוזה. התחנה הבאה היא כנסיית הקבר. היא תמיד מרשימה. בקרנו בה בסיור מודרך לפני שנתיים לערך ולכן הסתפקנו הפעם בסיבוב קצר. הכניסה חופשית והמקום יכול לספק הזדמנויות צילום נפלאות. מהכנסייה פונים שמאלה והליכה קצרה מביאה אותנו שוב לרחוב דוד. בדרך חולפים על פני הכנסייה הפרוטסטנטית הראשונה בירושלים. לידה חצר בית החולים הוותיק סט' ג'ון. כדאי להיכנס ולראות את ההבדלים בין כנסיית הקבר עם המוטיבים הקתוליים, הפאר וההדר לפשטות שיש בכנסייה הפרוטסטנטית. בחזרה דרך רחוב דוד לשער יפו ותם סיבוב הבוקר שלנו בעיר.

מתפללים בכנסיית הקבר
הכנסייה הפרוטסטנטית

בשעת צהריים מאוחרת, אנו עושים צ'ק אין במלון בת שבע ברחוב המלך ג'ורג. זהו מלון בוטיק משופץ. המיקום שלו טוב מאד אבל החניה בעייתית ומוגבלת ואנחנו נתקלנו בבעיות שירות ולכן ההמלצה שלי מסויגת. יש שפע מלונות במרכז ירושלים. לא צריך להיצמד לזה או אחר. חושבת שבפעם הבאה אנסה את מלון שלוש הקשתות ימק"א, בזכות המבנה היפיפה והחניה החינמית (נבקר בו מחר) או במלון המלך דוד היוקרתי שכולו הרגשת חו"ל. אבל אני מקדימה את המאוחר.

אנו עולים לגג המלון לעוד תצפית יפה והתרעננות בג'קוזי, ואחרי מנוחה יוצאים לבדוק את אנרגיות הערב בירושלים. היה שמח 😍.

ג'קוזי על הגג


בערב כשקצת מתקרר, אנו יוצאים בעקבות המקומות האינסטגרמיים של ירושלים אל שכונת נחלת שבעה ושכונת נחלאות. טיילנו במדרחוב בן יהודה, כיכר המוזיקה, רחוב הלל, כיכר ציון, מדרחוב יואל משה סלומון והרחובות הסמוכים. מחפשים ומוצאים את הברווז הצהוב במדרחוב בן יהודה, את העצים הסרוגים בכיכר ציון, את המטריות של יואל משה סולומון.

מטריות יואל משה סלומון
פרחים מהשמיים

יש גם את הכדורים ברחוב לונץ, העפיפונים ברחוב ההסתדרות, הציפורים ברחוב בצלאל הקטן, הבלרינות ברחוב ריבלין, חלונות מעגלים ברחוב החבצלת ופרחים ענקיים בסמטה שאיני זוכרת שמה. פירוט לכל המקומות יש בבלוג של דנה חפצדי . אתם יכולים לשים אותם על המפה ולחפש אותם, אבל הכי כיף להיתקל בהם בהפתעה. חלק מהקישוטים האלה עונתיים ויתכן שיוסרו בקרוב או יוחלפו.

ברווז צהוב בבן יהודה
עצים סרוגים בכיכר ציון

בירושלים עושים מאמץ לקשט ולייפות את מרכז העיר וזה מאד נחמד. שונה מאד ממה שזכרתי. ירושלים מאד תוססת ומאד כיף לטייל באזור בערב ולשבת בבית קפה קטן. בכיכר ציון אנחנו נתקלים בהופעה מאולתרת של זמרת צעירה והשמחה רבה. אנחנו עדיין מעט נרתעים מישיבה צפופה בעידן הקורונה ובחרנו לאכול ממלאווח (מלווח ממולא) בדוכן ג'חנון בר ברחוב הלל. טעים, זול ובעיקר מאוורר.

מציירים על תריסים

היום השני

פתחנו בארוחת בוקר בקפה נאדי ברחוב הלל. הקפה נמצא ליד מלון בראון jml. מול המלון תוכלו למצוא את שטיח הרצפה הכחול הגדול, העשוי אריחים צבועים של האמנית סמדר כרמלי, וגם את כסאות הנדנדה שמוקמו ממש מול קפה נאדי. מול הקפה נמצא גם מוזאון הסובלנות שלהבנתי סגור כרגע.

המשכנו בטיול בוקר לרחוב בן סירא וממנו לרחוב בן שטח שם מצאנו עוד פרחים יפים וציורי קיר.

מדרחוב בן שטח
ציורי קיר בבן שטח

משם אל כיכר ספרא בו תראו את הרדיו הכחול של פעם ואת כריות הבטון הצבעוניות בכיכר העיריה. המשכנו במורד רחוב יפו עד לשלט I ❤️jml. בדרך חזרה למלון חולפים על פני קונדיטוריית קדוש שידועה במאפים מוצלחים. תור אימתני שמתחיל רחוק מדלת הכניסה מבריח אותנו ואנחנו מוותרים. חזרנו למלון, עשינו צ'ק אאוט והמשכנו לחלק השני של היום שהתחיל בבניין ימק"א.

הרדיו הכחול בכיכר ספרא

אי אפשר לא לפלוט "וואו" כשעומדים מול בניין ימק"א. זהו אחד המבנים היפים בעיני בירושלים. המבנה הזה משנות ה 30 של המאה הקודמת נחנך בזמנו על ידי הגנרל אלנבי. הבניין תוכנן על ידי ארתור לומיס הרמון שהיה ממתכנני האמפייר סטייט בילדינג המפורסם בניו יורק. במשך השנים שימש כמרכז תרבות וארועים בירושלים. הוא שייך לארגון ימק"א – איגוד צעירים נוצרים ונחשב אחד הבניינים היפים בעולם של הארגון. הבניין הוכרז כמבנה לשימור.

בנין ימק"א

כיום פועל בו מלון שלוש הקשתות והוא משמש כמרכז חינוך ותרבות שדוגל בקידום אחווה וידידות בין יהודים מוסלמים ונוצרים. עשינו סיבוב בלובי המרשים ואחר כך שילמנו 20 שקלים ועלינו במעלית אל מגדל הפעמונים לתצפית. במגדל גם תערוכת צילומים שמספרת את סיפור הקמתו של הבניין וההיסטוריה שלו. הבניין והחצר מאד יפים וסימנתי לי להגיע לכאן פעם ללינה. בכל דצמבר הוא מקושט בצורה נפלאה לקראת כריסטמס.

הלובי
חדר הפעמונים

ממש מול ימק"א נמצא המלון היוקרתי המלך דוד שמארח את כל שועי עולם שמגיעים לארץ. פוליטיקאים, נשיאים, שחקני קולנוע, משפחות אצולה ועוד ועוד. רק אני עוד לא התארחתי.. 🤩. סקרנים נכנסנו ללובי לעוגה וקפה. הקונסיירז' שבדלת היה נחמד ולמרות שהבין מיד שלא הגענו להתארח, הסכים שנבקר במלון. המלון מרוהט בסגנון יוקרתי ומאופק. חללים רחבי ידיים ותקרות גבוהות. הבריכה החיצונית משגעת. ממש גן עדן קטן ומטופח באמצע העיר. בדיקה קטנה שלי העלתה שניתן למצוא מחירים נוחים ללינה, אם לא מתעקשים על סוף שבוע או חג. שווה בדיקה ומתאים מאד לחוגגים אירוע חשוב.

הבריכה קינג דוד

אחרי שנחנו קמעה במלון ממשיכים ברגל אל מרכז יהדות צפון אפריקה. זהו מרכז תרבות שכולל מוזיאון קטן ופועל לשימור תרבות ומורשת הקהילות היהודיות בצפון אפריקה. את הגן היפה שלו אני מכירה זה זמן מה, ורוב המבקרים מספרים שהמבנה תמיד סגור. התמזל מזלנו ובמקרה היה פתוח לסיור קבוצתי אליו הצטרפנו. הבניין מאד יפה גם מבפנים והחצר מזכירה את הריאדים במרוקו. המוזיאון בפנים קטן למדי. אם אתם רוצים לבקר בפנים יש לתאם סיור מודרך.

בתוך המרכז
החצר המרוקאית

ועכשיו לחלק הטעים של היום – שוק מחנה יהודה וביקור בשכונות החרדיות.

מתוק לו – מחנה יהודה


נסיעה קצרה מביאה אותנו לשוק מחנה יהודה. מחנה יהודה הפך בשנים האחרונות למקום תוסס וחי. ביום אפשר לעשות קניות נהדרות וסיורי אוכל, ובערב אפשר למצוא בו בליינים בפאבים ובמסעדות הרבות.

גרפיטי באגריפס

קודם כל פונים לאכול צהריים באישטבח, המסעדה הכורדית. יופי של מקום לארוחה לא פורמלית. טעים, שמח ועליז והשירות מהיר. אפשר לשבת בפנים ובחוץ. אנחנו אוכלים שמבורכ. זהו מאפה לחם סורי- כורדי הממולא במילוים שונים. לקחנו שני סוגים ותוספת סלט רענן והיה נפלא. לא ניתן להזמין מקומות והמקום סגור בשבת. יוצאים לסיור עצמאי בשוק ומקנחים בכנאפה ומלבי.

בשוק מחנה יהודה


בשעה חמש וחצי מצטרפים לסיור ערב של israel 2 go בשכונות החרדיות של ירושלים. לקחנו את הסיור שעוסק במאפיות וצ'ולנטיות שנפתחות בימי חמישי בערב, ממש לכבוד שבת. הסיור היה מעמיק וארוך ועסק בתחומים רבים של החיים בשכונות החרדיות. הרבה מעבר לצד הקולינרי. נהנינו מאד אבל היה מעייף לעשות את הסיור אחרי יום טיול גדוש. ממליצה להגיע לסיור במיוחד או לבוא אחרי מנוחה הגונה. בסיור הולכים הרבה מאד ברגל. החופשה שלנו מסתיימת. בייגלה ירושלמי לדרך ואנו יורדים חזרה הביתה לראשל"צ.

חצרות
סיור בשכונות חרדיות
פינת חמד באחת הגינות

לסיכום, היו יומיים נהדרים, מהנים ומעניינים. היה כיף לחפוש בירושלים למרות שהיה מאד חם ומאד אינטנסיבי. הלכנו המון ברגל. למעלה מ 16 ק"מ ביום. מומלץ מאד להאט ולחלק ליותר ימים. 😍

מחפשים מלון בירושלים ? לחצו למבחר מלונות במחירי מבצע

אהבתם את הפוסט? מוזמנים להירשם לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים ⬇⬇

רוצים עוד רעיונות לטיולים בירושלים?

לעדכונים והצעות לחופשה בירושלים בקיץ 22

סיור בשכונת עין כרם

אתרי פריחה, מעיינות ותצפיות בירושלים

טיולים בהרי ירושלים

עד הטיול הבא

איריס

8 Comments

  1. הפוסט הזה הוא זרירת מוטיבציה בשבילי. ירושלים כל כך עשירה במראות, גרויים, שכבות ועניין שזה לא יאמן. מקווה לטייל בירושלים בעונות הקרירות שלפנינו ולאמץ כמה מההמלצות שלך.

    אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s