אתרי פריחה מעיינות ותצפיות בירושלים והסביבה

אתרי פריחה, מים ותצפיות באזור ירושלים

פוסט מתעדכן – אני ממשיכה ומוסיפה הצעות לאתרי טבע באזור ירושלים.

אנחנו לא זוג של שוקולדים ולבבות. מעדיפים לחגוג בטיול זוגי בטבע. במקרה שלנו גם טבע עירוני הולך. כך יצא שעם תום הסגר השלישי בואכה יום האהבה, לקחנו לנו יום ויצאנו לכוון ירושלים לנשום אוויר הרים ולשטוף את העיניים בפריחה הנהדרת של חודש פברואר. פרחי החורף אהובים עלינו ובכל שנה אנו יוצאים בעקבות הרקפות, הכלניות, התורמוסים והשקדיות. הופתענו שניתן למצוא אותם גם בעיר.

מזמינה אתכם להצטרף אלי ליום טיול נחמד בירושלים והסביבה בעקבות פריחת החורף. גם תצפית מרהיבה תהיה. טיילנו בזוג אבל בהחלט מתאים גם למשפחה.

מה בפוסט?

עמק הצבאים

צבאים חופשיים בגן עירוני בירושלים. אגדה אורבנית או אמת לאמיתה?

עמק הצבאים הוא אתר טבע עירוני גדול בעיבורה של ירושלים, בין שכונות מגורים למפלצת הולילנד. בעמק חיים היום 58 צבאים (לפי ספירה אחרונה) בתנאים קרובים ככל האפשר לחיים בטבע. במקום מתקיימת מערכת אקולוגית עצמאית, כמעט ללא התערבות אדם. מדובר בעמק ששימש בעבר את קיבוצי האזור לחקלאות, והיו בו מטעי פרי. בעמק התקיים עדר צבאים שחי שנים רבות לצד בעלי חיים אחרים: ציפורים, חרקים וצמחים. בשנות השמונים של המאה הקודמת התחילו בפיתוח עירוני מואץ באזור. נסלל כביש דרך בגין, העמק יועד לבניה, הצבאים נכלאו בשטח קטן בין כבישים לבניינים ונדמה היה כי סופם קרוב. מאבק ציבורי של תושבי העיר הצליח לעצור את תוכניות הבניה, ולאחר מאבק משפטי אושרה תוכנית להקמת פארק טבע עירוני. הפארק נחנך בשנת 2015.

חסר מאפיין alt לתמונה הזו; שם הקובץ הוא blrk2498.jpg
פרויקט הולילנד – מבט מאגמון בעמק הצבאים
חסר מאפיין alt לתמונה הזו; שם הקובץ הוא d791d795d7a1d7aad79f-d795d7a9d7a7d793d799d795d7aa.jpg
בוסתן ושקדיות – עמק הצבאים
חסר מאפיין alt לתמונה הזו; שם הקובץ הוא d79ed797d796d799d7a8d799d79d-d79bd79cd7a0d799d795d7aa.jpg
מחזירים כלניות לטבע – פרויקט שתילה

קשה לראות את הצבאים. כדי להגן עליהם ועל סביבת המחיה הצבאים מופרדים מהמבקרים. אזור המחיה שלהם תחום בסרטים/ חבלים ואין מעבר ומגע. את הצבאים ניתן לראות למרחוק ואם תרצו לצלם מומלץ שתצטיידו בעדשה עם זום גדול. העדיפו את שעות הבוקר. הצבאים נוטים להסתתר בצל בשעות החמות של היום. כך קרה שראינו אותם לזמן קצר בלבד עם בואנו לגן, וכשעזבנו אחרי שעתיים הם כבר הסתתרו ולא ניתן היה לראותם. בכל זאת הצלחנו לצלם תמונה אחת לא רעה.

יש צבאים בעמק

התמונות היפות הבאות מוכיחות שהצבאים הם לא אגדה

הגן הזה שווה ביקור גם ללא הצבאים. בעונה הזו פורחות השקדיות והן מקסימות ממש. טיילנו שעה ארוכה בין עצי השקדיות וגם צילמנו והצטלמנו. איך אפשר שלא. שלא כמו במטעים, כאן לא מצפים לתנובת פרי ואפשר להצטלם ליד השקדיות בלי לפגוע בתהליכי הפריחה והאבקה.

שקדיות בורוד

שקדיה יפה

בגן נעשות פעולות שיחזור והצלה של עצי פרי נוספים שנפגעו במהלך השנים. יש בו אגמון עם בעלי כנף, פרחים, פינות חמד מוצלות ושביל ארוך סובב גן בו אפשר לטייל שעה ארוכה. ראינו המון כלניות, רקפות ופרחי חורף נוספים. במדשאה הגדולה עסקו עובדי האתר בתהליך החזרת כלניות לטבע, כדי לנסות ולשקם את הפריחה הטבעית במקום. בגן מספר מדשאות גדולות ואזורים שמיועדים לפיקניק. אנחנו בקרנו ביום שישי בבוקר ובעמק היו משפחות רבות שניצלו את מזג האוויר היפה וישבו לפיקניק בטבע. אסור להבעיר אש אבל ישנן פינות ישיבה נעימות ומטופחות, ספסלים ושולחנות. מאד נחמד ולא עמוס.

האתר פתוח למבקרים מדי יום כולל סופי שבוע וחגים. בעונה זו פתוח מ 6.30 – 17. הכניסה ללא תשלום.

הגעה- ב WAZE עמק הצבאים, ירושלים. ישנה תחבורה ציבורית לצומת פת.

גבעת התורמוסים מצפתל

גבעת התורמוסים מצפתל

אחד מפרחי החורף המרשימים והאהובים עלי ביותר הם התורמוסים.

הפרח הגדול, הזקוף בצבעי הכחול -סגול הוא משהו שאי אפשר להתעלם ממנו. בדרך כלל אפשר למצוא אותו בשטחים הרריים פתוחים לכן רבה היתה הפתעתי למצוא גבעה מרשימה של תורמוסים באמצע העיר. לגבעה קוראים מצפתל. זהו אתר טבע עירוני בשכונת תלפיות מזרח בירושלים, בסמוך לטיילת ארמון הנציב. במקום ספסלים, שבילים ועמדות תצפית נהדרות לעבר הר הבית, הר הזיתים, גדר ההפרדה והרי יהודה.

תצפית לעיר העתיקה
מבט מהגבעה

בעונה זו הגבעה מכוסה כולה בתורמוסים ונראית כפלא אחד גדול.

ביום שישי בצהריים היתה עמוסה במטיילים. המראה נהדר ואני לגמרי שותפה להנאה ולהתלהבות אך לצערי מטיילים לא זהירים רומסים את התורמוסים למטרות צילום ולא תמיד נצמדים לשבילים. לפי תוכנית בינוי עירונית עתידה לקום כאן תחנת משטרה. בימים אלה פועלים תושבים למניעת הקמת התחנה והרס אתר הטבע היפה הזה. תוכלו להצטרף לעצומה נגד הריסת מצפתל בקישור הזה. התורמוסים כל כך יפים שעשיתי להם בוק.

תורמוסים בכחול סגול
הגבעה
מקרוב
מרבדים בסגול

אם תחצו בזהירות את הכביש תוכלו לבקר בפארק פסל הסובלנות ששוכן ממול הגבעה.

הפסל נתרם על ידי איש העסקים הפולני אלכסנדר גודזובאטי במטרה לקדם את השלום והסובלנות בסכסוך הישראלי-פלסטיני. הפסל הפולני תכנן פסל ברונזה מרשים בגובה 17 מטר, שצורתו שני חצאי עמוד שבור שבמרכזם עולה וצומח עץ זית. ענפי העץ ועליו המוזהבים נראים כמנסים לאחות את השבר לקרב את שני החצאים. הפסל הוכן בפולין והורכב בארץ בפיקוח הפסלעל ידי אנשי מקצוע בפיקוחו הפסל. סביב הפסל הוקם "גן הסובלנות", ומוצב בו "קיר הסובלנות" עליו חקוקים שמות עמים, ערים וגופים שהביעו הזדהות עם רעיון הסובלנות. הפסל נחנך בשנת 2008 במעמד נשיא פולין לשעבר, לך ואלנסה. (תקציר מויקיפדיה)

הגעה למצפתל – ב WAZE – אבשלום חביב 108 ירושלים.

את פרחי התורמוס אפשר למצוא גם בתל שוכה בעמק האלה, בנחל תבור, בצפון הגולן, וליד גדרה בתל קטרה.

עין לבן

נסיעה קצרה מפארק הצבאים מביאה אותנו למעיינות עין לבן – עין יעל.

עין לבן הוא מעין שכבה. תמצאו כאן שתי ברכות יפות אליהן זורמים מי המעין וגם אזורי נביעה.

עין לבן נקרא על שם אדמת הקירטון הלבנה שבעמק. באזור זה התקיים ישוב יהודי כבר בתקופת בית שני. בשנת 2017 שופצו המעיין והבריכות לזכרו של נדב אלעד ז"ל שנפל בפעילות מבצעית בחברון.

הבריכה התחתונה עמוקה למדי וצורתה אליפטית. עומקה כמטר וחצי.

הבריכה התחתונה

הבריכה העליונה המלבנית רדודה יותר ועומק המים מטר לערך. מותר לרחוץ בבריכות. אין שרותי הצלה. הרחצה על אחריותכם.

הבריכה העליונה

סביב הבריכות בעין לבן ישנו בוסתן עצי פרי ונוי.

עוד במקום כרי דשא גדולים לפיקניק, בוסתן עצי פרי מרשים ופרחי עונה. החניה קטנה והמקום יכול להיות עמוס בסופי שבוע. המקום אינו נגיש לנכים. כדי להגיע אל הבריכות תצטרכו לעלות בגרם מדרגות.

בוסתן ומדרגות – עין לבן

עין לבן נמצא בפארק עמק רפאים ליד האקווריום של ירושלים וגן החיות התנכי. אם אתם מגיעים עם ילדים השילוב של גן החיות, האקווריום ועין לבן נותן יום טיול מלא ומקסים!!

עין חניה

עין חניה הוא אתר של הרט"ג ולכן הכניסה ברישום מראש ובתשלום. במקום שתי בריכות יפות ומסודרות שמתאימות לרחצה. עומק הבריכות הגדולות 1.20 כך שלא מתאימות לילדים קטנים שאינם שוחים. במקום גם ניקבה אליה אפשר להיכנס ותעלה שעוברת בין הבריכות. בתעלה אפשר להתהלך ובה בילו ילדים קטנים שלא יכלו לרחוץ בבריכות. המים קרים אבל מתרגלים די מהר. בקיץ היה מציל. מותר להכניס אוכל, כסאות ואמצעי הצללה אבל לא ניתן להבעיר אש. אין פחים ואתם מתבקשים לקחת אשפה אתכם. המקום עבר פיתוח סביבתי והוא יפה ומסודר. במקום רואים גם שרידים של חקלאות מסורתית ושרידים ארכאולוגים. המקום מקודש לעדה האתיופית והארמנית. יש שביל גישה נגיש לנכים אבל אל הבריכות יש לרדת במדרגות. אם רוצים לרחוץ, מתאים בעיקר לקיץ.
בווייז– עין חניה.

עין חניה

מעיין ספיר

עין ספיר- אנו נוסעים מרחק קצר למושב אבן ספיר. עוברים שער מושב צהוב (היה פתוח) ויורדים בדרך עפר משובשת. מגיעים למעין קטן הנובע בתוך מערה. בתוך המערה יש גם מדף סלע עליו ניתן לשבת. גימיק טבעי נחמד אם רק היה נקי. ביום החג בו בקרנו היה צפוף, מלוכלך והמראה השלוליתי ממש לא עשה לי חשק להיכנס למים. המים נראו עכורים ומלוכלכים. קראתי הרבה סופרלטיבים על המקום אבל אנחנו לא התלהבנו. יתכן וזה ענין של עיתוי וביום חול המקום נראה טוב יותר. אם מעוניינים לרחוץ, מתאים בעיקר לקיץ.

בוייז – מעין ספיר

מעין ספיר

מאגר בית זית

איך טעות הנדסית יוצרת מאגר יפה ?

מאגר בית זית – מקסים כאן

למאגר בית זית הגענו ביום אחר. היות והוא נמצא בדרך העולה לירושלים אני משייכת אותו לפוסט הזה.

זהו מאגר מים עונתי שנמצא באזור מוצא ובית זית.

מאגר בית זית

יש כאן סכר מרשים ואגמון שמופיע בחורף אחרי הגשמים. מדובר בעצם בפרויקט הנדסי להסטת מי הגשמים משנות החמישים שנכשל. טעות בתכנון השיפועים הביאה לכך שהמים לא נאגרים כמי תהום אבל בתמורה לטעות זכינו באגמון עונתי.

הסכר

המקום יפה ביותר וההרגשה של ״חו״ל זה כאן״. מראה האגם מול ההרים, כנסיות ירושלים שברקע, הצבעים, ההשתקפויות, פרחי העונה הקסימו אותי ממש. הרגשתי לרגע על שפת אגם בגרמניה או שוויץ.

המאגר עם כנסיות ירושלים ברקע

אל המאגר הגענו מהכניסה לבית זית. ניתן להגיע אליו גם מכוון ירושלים ויש שביל שמחבר את עין כרם אליו.

אני אהבתי את המקום אבל מסייגת ואומרת שהגעתי אחרי גשמים רציניים. שלא בעונת החורף הוא יבשושי למדי ולצערי גם די מלוכלך. במקום נערכות כרגע עבודות פיתוח נרחבות ואיני בטוחה מה יהיה המצב במאגר כשהן יסתיימו.

בוייז- כתבו מאגר בית זית. שביל הגישה עד לאגמון אינו סלול ויש שלט אזהרה מפני נסיעה בשביל. אנחנו חנינו בתחילת רחוב האגם בבית זית וירדנו ברגל לאגם. הליכה של כ 2 קמ'. כאמור ישנו גם שביל שמגיע למקום מאזור ירושלים.

איפה אוכלים?

קפה בית זית מומלץ מאד או קפה אלורו בבית ילין במוצא (רק מוקדם בבוקר ועם הרבה סבלנות). בית ילין משוחזר ויפה ונמצא ליד בית הכנסת העתיק של מוצא. שני המבנים מרשימים. על קיר חצר בית הכנסת תערוכה קטנה על משפחות המתיישבים הראשונים במוצא.

בית ילין ואלורו ברקע
בית ילין

אם זמנכם בידכם ואתם ממשיכים לירושלים מציעה לכם לטייל בשכונה הכי יפה בעיר עין כרם. או לקרוא רעיונות על יומיים בירושלים.

פה תמצאו עוד רעיונות לאתרי טבע ומורשת בהרי ירושלים

מזמינה אתכם לקרוא על עוד טיולים בישראל

אני מאוהבת באזור הזה ומה אתכם? אשמח אם תספרו לי בתגובות.

אהבתם את הפוסט? הירשמו לעדכונים ותקבלו הודעה על פוסטים חדשים 🔽🔽

עד הטיול הבא

איריס

2 Comments

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s