טיול בעין כרם – דתות, חצרות, בתים וסיפורים

סיור בעין כרם – מה מסתתר מאחורי הדלתות הכחולות

הבית העתיק בעין כרם

בעין כרם, שהיא בעיני השכונה היפה בירושלים ביקרתי לא מעט. הבן הבכור שלנו למד רפואה בהדסה ואת הדרך המפותלת העולה לבית החולים, עשינו אינספור פעמים באותן השנים. אין פעם שלא התרגשנו למראה המוסקוביה המרשימה על בצליה הזהובים או מנסיעה בכביש 395 הירוק והיפה. מדי פעם, היינו משלבים את הביקור אצל הבן בסיבוב בשכונה היפה. עין כרם הציורית ידועה בבתי האבן העתיקים, בסמטאות הציוריות, בבתי הקפה הנעימים עם המרפסות אל הנוף, בכנסיות ובמנזרים.

המוסקוביה

הטבע נכנס פנימה אל השכונה שטובלת בירוק. ביקור בעין כרם משרה עלינו אווירת רגיעה, שלווה ורוחניות, כזו שאנו מוצאים בביקור בכפרים עתיקים באירופה. לכן, כשנתקלתי בהזמנה לסיור מודרך בעין כרם שמחתי על ההזדמנות. את הסיור הדריך שלומי אפללו, מורה דרך ותיק בארץ ובחו"ל. עם שלומי סיירנו כבר מספר פעמים ותמיד היה מוצלח. שלומי בקיא בהיסטוריה, יודע לספר סיפור וגם לחדש. בשבתות עין כרם יכולה להיות הומה עד מאד ולכן יצאנו לדרכנו מוקדם בבוקר. ברוח הזמן הצטיידנו במסכה, כובע, מים וקרם הגנה והצטרפנו לסיור שהתחיל במרכז הכפר.

עין כרם – שכונה עם אופי

איפה אנחנו נמצאים? – 60 שניות על עין כרם.

עין כרם היא שכונה בדרום מערב ירושלים. בתחילה הייתה כפר נפרד מהעיר ירושלים ומשייכים את תחילת ההתיישבות במקום לתקופה הכנענית – לפני למעלה מ 3000 שנים. מהמאה ה-14 ועד קום המדינה היה כאן כפר ערבי שננטש במלחמת העצמאות. בבתים הריקים התיישבו עולים חדשים והכפר סופח והפך חלק מהעיר ירושלים. עין כרם נחשבת כמקום קדוש לנצרות ואתר עליה לרגל של צליינים. מספר המנזרים והכנסיות בה גדול והיא מושכת תיירים רבים. למרות השנים שחלפו והקמת המרכז הרפואי הגדול הדסה בסמוך אליה, אופי השכונה הכפרי נשמר והפיתוח המואץ של ירושלים פסח עליה. עין כרם נותרה מנותקת יחסית מהעיר ומוקפת בטבע. במרוצת השנים התיישבו במקום אנשי רוח, סופרים ואמנים ששיפצו חלק מהבתים העתיקים והצליחו לשמר את אופי השכונה. כיום עין כרם מושכת מבקרים רבים מארץ ומחו"ל ולמרות שנבנו צימרים, בתי מלון קטנים, מסעדות וגלריות הצביון המיוחד נשאר.

מעיין מרים

לא אחשוף את כל הפרטים של הסיור. בשביל זה בואו לטייל בשכונה. בכל זאת אספר על כמה מהם בתמונות ומילים. הטיול שלנו מתחיל במעיין מרים. זה אחד האתרים המזוהים ביותר עם עין כרם. אין תייר, צליין או מבקר בשכונה שלא עובר ליד המבנה העתיק של מעיין מרים מציץ ונוטל ידיים. ומהו מעיין מרים? תלוי את מי שואלים. הנוצרים מאמינים שכאן, ליד המעיין פגשה מרים/ מריה, אמו של ישו את אלישבע אמו של יוחנן המטביל, כששתיהן הרות. המקום נחשב קדוש לנצרות והצליינים ממלאים בקבוקים של מי מעיין. אתם אל תנסו כי המים אינם ראויים לשתיה וחשודים בזיהום מי שפכים. היו שנהגו להכנס אל תוך הניקבה דרך פתח צר בחזית. כיום ישנו שלט שמורה כי השתיה והרחצה אסורים. לא הייתי מנסה.

את הכפר הקימו סביב המעיין וקראו לו עין כרם. שלומי מספר לנו שתי גרסאות נוספות לסיפור המעיין. מסתבר שיש גרסה מוסלמית שקשורה איך לא במריומה היפה ויש גם גרסה יהודית לעניין. 😉

זהו הפתח לנקבה וכאן נוטלים ידיים

מעל המעיין עומד מסגד לא פעיל בן למעלה מ 100 שנים ומעליו מיגדל. המבנה שימש בעבר בית ספר לילדים מוסלמים של הכפר. שלוש דתות כבר אמרנו…

המסגד מעל מעיין מרים

מעיין מרים נמצא מול שטח פתוח עם בוסתן פירות. זהו הבוסתן החברתי של עין כרם. פינת חמד עם עצים, ערוגות ושטח חקלאי בו יכולים התושבים לעבד חלקת אדמה ולגדל גידולים. ראינו כמה משפחות עורכות שם פיקניק כבר בשעת בוקר מוקדמת. הנוף הפתוח יפה מאד. זה נחמד כשהטבע נכנס לשכונה.

האוצר של עין כרם

ממשיכים לטייל לאורך רחוב המעיין. כמה מהבתים היפים והעתיקים מאכלסים היום מסעדות. לרובם יש גם טרסה לנוף והמראה יפה מאד. לאחת מהן עוד נחזור בסוף הסיור אבל אני מקדימה את המאוחר. במעלה רחוב המעיין בבית מספר 1, נמצא ביתו של דר' יואכים. הדלת הכחולה מושכת את העין. עוד נראה דלתות כחולות בסיור וכולן נראות צופנות סוד.

בית יפה ברחוב המעיין
דלתות כחולות מסתירות אוצר

אומרים שבעין כרם חבוי אוצר. לאוצר הזה יש גם אזכור במגילות קומראן. אחד הסיפורים קושר את האוצר עם ביתו של דר' יואכים. בעל הבית היה רופא הכפר, איש עשיר, היחיד שהיו לו קו טלפון בזמנו. האגדה אומרת שהדוקטור החביא בביתו אוצר של מטבעות זהב. הבית נפרץ, המטמון נגנב, בעל הבית השתגע וסיים את חייו בבית חולים לחולי נפש בירדן. עוד מספרים שגם אחרי קום המדינה המשיכו לחפש כאן את האוצר האבוד בעת שחפרו וסללו את הכביש. כיום הבית שייך לעמותה של גרמנים אוהבי ישראל שתורמים ומתנדבים ככפרה על פשעי הנאצים במלחמת העולם השניה. ומהו הספסל לצד הבית? המַקְעַד – ספסל בערבית הוא הרשת החברתית של המאה הקודמת. על הספסל ישבו רכלניות הכפר והעבירו ידיעות וחדשות בנושאי היום.

הבית של דר' יואכים

יוחנן בהרים

התחנה הבאה שלנו היא היא הכנסייה היפה יוחנן בהרים. כדי להגיע לכנסייה עולים ברחוב מבוא השער. אפילו לשמות הרחובות בעין כרם יש קסם מיוחד, תודו. בדרך חולפים על פני עוד דלתות כחולות. אחת מהן שנראיתה עשויה רקמת אוריינטלית, ממש צדה את עיני. כמה יופי בבית הזה. מעניין איזה סיפורים מספרים הדלת והבית. ניסיתי להציץ ולא היה שלט שיכל להעיד על בעלי הבית או אופי המקום. אז מישהו יודע מה מסתתר מאחורי הדלת הכחולה ⁉

דלת רקומה ברחוב מבוא השער

רחוב מבוא השער מסתיים כמובן בשער. זהו שער האבן הגדול והמרשים של כנסיית יוחנן בהרים הוא יוחנן המטביל. מבנה הכנסייה גם הוא גדול ומרשים והחצר שלה נהדרת. שורת עצים יפים נטועים בצדה ונעים מאד לשבת בצל ולנוח.

כנסיית יוחנן בהרים

את החצר מעטרים לוחות קרמיקה גדולים ויפים. על הלוחות רשומה תפילת בנדיקטוס מתוך ספר הבשורה על פי לוקאס בברית החדשה. התפילה רשומה בשפות שונות כולל עברית. זו התפילה שאמר זכריה אביו של יוחנן עם לידתו. יוחנן נולד להורים מבוגרים וזו תפילת הודיה ופליאה. אפשר לקרוא יותר על התפילה כאן.

הכנסייה עצמה יפה מאד, אם כי בעת ביקורנו נמצאת בשיפוץ. למרות הפיגומים אפשר להתרשם מאריחי הקרמיקה היפים המעטרים את הקירות, מכיפת הויטראז' המיוחדת וממערת הלידה של יוחנן שנמצאת בצד שמאל. כאן לפי המסורת נולד יוחנן המטביל. ראו את הרצפה היפה. אני מקווה שהשיפוץ יסתיים בקרוב ואפשר יהיה ליהנות מהכנסיה היפה.

מפגש עם אמנית

אנחנו ממשיכים למפגש עם האמנית רות חביליו. רות הגיעה לעין כרם לפני כ 30 שנה. רכשה עם בן זוגה דאז בית ערבי ישן והרוס והם שיפצו אותו לחלוטין. במהלך השיפוץ הרצפה קרסה חלקית ומתחת לבית נחשפה קומה שלמה מתקופה קדומה יותר וחללים רבים. אנחנו עוקבים אחרי מעשה השיפוץ בצילומים אותנטיים שרות מראה. הבית שופץ באהבה ונעים מאד לשבת בחצר היפה ולשמוע על "ההתיישבות החדשה" של עין כרם ועל העיסוק שלה. רות היא אמנית מאיירת על אריחים. יוצרת ומקשטת בכשרון רב.

מתארחים אצל של רות חביליו

אחר כך עולים אל הסטודיו שלה שנמצא במפלס הגג. בסטודיו תמצאו אריחים מצויירים, חפצי נוי מאויירים, תכשיטים ומתנות שימושיות מעשה ידיה ושל אמנים יוצרים נוספים מעין כרם. ליד הסטודיו טרסה גדולה ונוף נפלא לכנסיית יוחנן בהרים. ומי השכן? שף מהולל ששיפץ בית ערבי יפיפה במיקום אסטרטגי. את שמו לא אחשוף. בגלריה הבאה תראו את הדלת. תבואו ותשמעו. 😉

ממול לביתה של רות, מעבר לרחוב נמצאת סדנא נוספת עם השם המסקרן בחפץ כפיה. כאן לא הספקנו לבקר אבל קראתי שבמקום משחזרים ומלמדים מלאכות עתיקות כמו טוויה בנול, קליעת סלים, בנייה באדמה ועוד. נשמע מעניין ויש לתאם את הביקור עם הסדנאות מראש.

בחפץ כפיה – סדנאות

מדרגות גן עדן

מהבית של רות מובילה סמטה צרה אל עץ התות הגדול. חוצים את הכביש ומגיעים למדרגות גן עדן. כן, כך נקראות המדרגות היורדות אל חלק אחר של הכפר. באזור זה התיישבו עולים מתימן שהובאו לישראל במבצע מרבד הקסמים. העולים הגיעו לירושלים אחרי שהייה במחנה עולים בעתלית. כאשר סיפרו להם שהם עומדים לעבור לישוב קבע בירושלים שמחו מאד, ומה רבה היתה אכזבתם כשהגיעו לעין כרם ומצאו כפר ערבי נטוש וחסר תשתיות בסיסיות. מספרים שהעולים סרבו לרדת מהאוטובוסים שהביאו אותם למקום. לא כך דמיינו את ירושלים. עד שאחד מהם, זקן החבורה, ראה את המדרגות היורדות אל הואדי ושכנע אותם לרדת ולהתיישב במקום. האיש אמר שהמקום קרוב דיו לירושלים והמדרגות הן "מדרגות גן עדן" שמובילות לירושלים. כך קיבלו המדרגות את השם והאזור הפך לשכונה של עולי תימן. במרוצת הזמן קלטו עליה מארצות נוספות. לעיתים התגוררו מספר משפחות בבית אחד.

מדרגות גן עדן

אנחנו יורדים במורד המדרגות. הירידה נעימה מאד והדרך מוצלת. לצד הדרך בתים יפים ששופצו במשך השנים. גם התושבים התחלפו ברובם ואת הדלתות מעטרים היום שמות כמו שטיינברגר.

ומה מוצאים בסוף המדרגות? תגיעו בחורף ותגלו כאן את מאגר בית זית שהוא אגם מלאכותי עונתי.

אם לרדת במדרגות היה קל, לעלות זה כבר סיפור אחר. אנחנו מטיילים כבר שעתיים ויותר ובחום אוגוסט זה לא קל. אבל יש לנו עוד כמה הפתעות וסיפורים בסיור.

מלון אלגרה

התחנה הבאה היא מלון אלגרה. בעין כרם נפתחו מקומות לינה ייחודיים בשנים האחרונות. אחד היפים הוא מלון אלגרה.

מלון אלגרה הוא מלון בוטיק יפה בן 13 חדרים בלבד שנפתח לקהל בשנת 2011. המלון ממוקם בשני מבנים יפים ועתיקים. המבנה משרה שלווה, רומנטיקה, אסתטיקה ואלגנטיות. יש לו חצר גדולה מוצלת ויפיפיה. אבל יש כאן גם סיפור מיוחד. הגרסה המקומית לסיפור רומיאו וג'וליה.

חוזרים אחורה אל שנות העשרים של המאה הקודמת. נערה יהודיה יפה מתאהבת בערבי נוצרי בשם ג'אבר פרנסיס. ג'אבר היה רווק מבוקש שנהג לרכב על סוס לבן ולחפש בנות בשוק. שם הכיר את אלגרה בתו של הרב בלו. הזוג מתאהב ובורח כדי להנשא בסתר. הוריה של אלגרה היפה מכריזים עליה כמתה ויושבים עליה שבעה. גם הוריו של גאבר אינם מרוצים מהעניין. הזוג מתיישב בבית ג'אלא אך לימים חוזר לעין כרם והוריו העשירים של גאבר מקבלים אותם ובונים עבורם את הבית הגדול והיפה.


סיפור רומנטי וכך גם המלון. הבית שופץ בצורה יפה ונאמנה למקור. למלון מבנה נוסף מעבר לרחוב וגם בו מספר חדרים. נראה לי מקום מקסים לסוף שבוע רומנטי בירושלים אבל לא מתאים לילדים וגם לא נגיש לנכים.

מחפשים מלון בירושלים? למבחר מלונות במחירי מבצע לחצו פה

הבית העתיק בעין כרם

עוד מקום מיוחד שבקרנו בו הוא הבית העתיק בעין כרם. ביתם של אליעזר ושושנה קרבסי. בחצר היפה והמטופחת אנחנו פוגשים את בני הזוג. אל הבית עברו לפני 15 שנה שיפצו וטיפחו באהבה. שושנה היא מספרת סיפורים, משוררת ויש לה גם מופע יחיד בשם "מסיבת האהבה של סולטנה". מופע יחיד קומי של סיפורים והווי יהדות מרוקו. הבית מארח קבוצות גם לסדנאות קולינריות ומארגן סיורים בעין כרם בנושאים שונים בשיתןף יוצרות אחרות של הכפר. על גג הבית נערכים מופעי שירה בהשתתפות בתה של שושנה הזמרת מור קרבסי. בחצר הבית בקתת ריבות. כאן מוכרים ריבות מעשה ידיה של שושנה שמצאה פתרון תעסוקתי לבתה השניה, בעלת צרכים מיוחדים.

הבית העתיק

ניתן לסייר בבית בעלות 15 שח לאדם. מי שרוכש אחת מהריבות יכול לסייר חינם. אנחנו יושבים בגינה הנעימה, טועמים ריבות תוצרת בית ושומעים קצת על המקום ועל מה שמציעים פה. מקום נעים ויפה.

הגן הנעים

מסעדות

הסיור שלנו מסתיים אבל אנחנו לא ממהרים לעזוב. קשה לוותר על ארוחה וישיבה נעימה מול הנוף באחת מהמסעדות בשכונה. חוזרים אל כיכר המעיין ובוחרים בכרמא שיש לה מרפסת נוף משגעת אל המוסקוביה. בפעם קודמת אכלנו בברסרי שפונה אל הבוסתן החברתי.

כרמא היא מסעדה שנבנתה כטירה ומתאפיינת בשילוב של מטבח איטלקי וערבי. טאבון גדול עומד במרכז המסעדה. יש לה חלל גדול ושתי קומות והכי כיף בעיני לשבת על המרפסת מול הנוף. אפילו לא היה חם מדי. יש מנות קדירה ומנות איטלקיות כמו פסטה ופיצה. אנחנו בוחרים בקדירת הפתעה. מתחת לבצק שנראה בתמונה מסתתרת סעודה שלמה.

מסעדות נוספות בעין כרם

פונדק עין כרם – מסעדה איטלקית

בראסרי עין כרם – סגנון צרפתי, ים תיכוני, פירות ים.

עין כרם המתוקה – גלידה שוקולד וסדנאות מתוקות.

מלה ביסטרו– בשרים, צרפתי, פירות ים. יושבת בצדו האחורי של בית האוצר של דר' יואכים.

כל בית צריך מרפסת – עין כרם

הטיול שלנו בעין כרם מסתיים, אבל בעין כרם אתרים נוספים שלא הזכרתי. גם מנזרים וכנסיות. מעניין לבקר בכנסיית הביקור עם הגן היפה, במנזר האחיות מציון שמציע גם הוא תצפית נהדרת ובמוסקוביה היפה שהזכרתי קודם. עין כרם מציעה גם שפע סיורים יחודיים בנושאים שונים כולל כאלה שמתאימים לילדים. על הסיורים ורעיונות נוספים לביקור אפשר לקרוא בקישור הזה.

חניה– עיריית ירושלים הכשירה בעין כרם שני חניונים. חניון פתוח בתחילת רחוב המעיין, בכניסה לשכונה וחניון מקורה תת קרקעי בהמשך הרחוב, מול מסעדת כרמא. החניה חינם. כתבו בוייז – חניון ציבורי עין כרם.

תודה לשלומי אפללו על הסיור המרתק. היה לנו יום נהדר. מאד נהנינו, ממש לא מיצינו ובטח נשוב.

מוזמנים לקרוא עוד הצעות לטיול בהרי ירושלים ורעיונות ליומיים בירושלים

מחפשים מלון מוצלח בירושלים? ממליצה על מלון יהודה

אולי תרצו לטייל במעיינות וגנים באזור ירושלים

אהבתם את הפוסט? מוזמנים להירשם לקבלת עדכונים על פוסטים חדשים

עד הטיול הבא…

איריס

14 Comments

  1. כתבת מקסים, מפורט ובעיקר מלמד. עושה חשק עכשיו לנסוע לשם ובכלל קצת תחושת חו"ל שחסרה מאד עכשיו.

    אהבתי

      1. איריס כתיבתך מרשימה את יודעת להעביר את החוויה של סיור בצורה מרשימה ביותר . בשבת הקרובה סיור בהדרכתי בעין כרם
        https://katzr.net/354a88 הרשמה היא חובה

        אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s